ÁLBUMS

EL MÓN DEL CÒMIC


ARTICLES


JOHAN ET PIRLOUIT (JAN I TRENCAPINS en versió catalana) és una sèrie creada l'any 1952 per Pierre Culliford dit "Peyo" per a la revista belga Spirou. De fet els dos primers àlbums passen sense destacar massa del conjunt de sèries que publicava la revista. En el tercer episodi El follet del bosc Peyo s'inventa Pirlouit (Trencapins en català) un petit personatge que revolucionarà la sèrie -fins i tot afegint aquest nom al títol de la sèrie- i aixecarà el seu nivell a l'alçada d'obra mestra.

Les aventures de JAN i TRENCAPINS són interessants i divertides. Interessants perquè Peyo sap reflectir amb humor i encert la vida a l'Edat Mitjana amb les seves supersticions, els seus temors, les seves lluites i la seva pobresa material i cultural. En una època en que el paganisme estava encara molt estès, els elements màgics havien d'estar omnipresents. Això produeix la segona gran troballa de la sèrie. En el àlbum La flauta de sis barrufets apareixen uns petits personatges de color blau i coberts amb un punxegut capell de color blanc, els Schtroumpfs, coneguts en català com a Barrufets, que adquiriran tanta importància en futures aventures que permetran a Peyo abandonar JOHAN ET PIRLOUIT per dedicar-se a la nova sèrie LES SCHTROUMPFS.

La gran inventiva de Peyo li va permetre crear un llenguatge especial per aquest personatges basat en les diferents derivacions del mot schtroumpf (el verb barrufar
en català ) que, increïblement, era perfectament intel·ligible. Com a exemple citarem la frase "Barrufem un barrufapais més barrufet" eslògan polític utilitzat en ple franquisme.


Juny 2024