AIRBORNE 44
Autor: Philippe Jarbinat (guions i dibuixos)
Lloc i data d'aparició: França, 23 de setembre de 2009. Editat per Casterman

AIRBORNE 44 és una excel·lent sèrie que narra diferents històries, de dos volums cadascuna, enllaçades de manera intel·ligent i sorprenent. Els fets en totes elles tenen lloc durant la segona guerra mundial quan els nord-americans han entrat ja en el conflicte.

Jardinet amb uns magnífics guions i uns no menys magnífics dibuixos ha sabut oferir-nos una sèrie profunda, emotiva, intensa, rigorosa, documentada, analítica i reflexiva.

L'autor ha seguit escrupolosament les indicacions de Philippe Gillain conservador del museu December 44 (a Le Gleize, Bèlgica) per respectar fins el més mínim detall els uniformes, vehicles, armament i tota mena d'estris que utilitzaren tant els alemanys com els aliats.

En la majoria d'episodis l'amor i la mort hi son presents posant en evidència la crueltat i el poc sentit d'un conflicte que s'emportà la vida de més de cinquanta milions de persones. Els diferents episodis posen de manifest el seguidisme majoritari d'un poble amb un passat cultural , envejable que va ser incapaç de veure on els portava el fanatisme del partit nazi i la bogeria, ambició i fanatisme del seus dirigents. No deixa de ser interessant la reflexió que fa Luther -nord-americà de pares alemanys- distingint l'Alemanya de Durero, Beethoven, Goethe, Schiller o els més propers, Murnau i Lubitsch, personatges tots ells detestats pels nazis, de l'Alemanya que ha escollit Hitler i -en paraules d'ell- "la camarilla d'aris de poques llums".

L'autor té un emocionant record pel paisatge dels boscos belgues de la regió de les Ardennes on la seva avia va perdre la vida, precisament en aquesta guerra. Les vinyetes plenes de neu i la fauna que intenta sobreviure ens fan sentir la fam i el fred dels qui van haver d'intentar sobreviure en aquells indrets.

Encara que Casterman han tret ja deu àlbums NetCom2 Editorial n'ha tret només quatre en castellà. Sembla que els lectors actuals de còmics no estan massa interessats per obres realistes en les que no hi hagi superherois.

El món del còmic
Toni Segarra