BELEM
Autor: Jean-Yves Delitte (guions i dibuixos)
Lloc i data d'aparició: França, octubre 2006. Glénat / La Chasse-Marée

El 10 de juny de l'any 1896 va ser botat el Belem, un vaixell de tres pals, elegant, petit, robust i ràpid que el feien ideal per transportar mercaderies, principalment el cacau americà destinat a les xocolateries Meunier de Nantes.

La sèrie, ja acabada, només té quatre episodis -molt destacable principalment el tercer "Le yacht du bagne" (El velero del presidio, en castellà)- que faran les delícies dels amants de la navegació a vela per la meticulositat, el rigor, la documentació i la preciositat dels paisatges i els detalls perfectament recollits amb mestratge i amor per l'autor Jean-Yves Delitte que, a més, és membre del cos de pintors oficials de la marina real belga.

Com es pot deduir el variable protagonista de la sèrie és el vaixell. Cadascun dels episodis explica un dels seus viatges amb la mateixa tripulació encara que es produeixi canvi de capità. Tots els episodis tenen com a fons un fet real presentat en forma novel·lada que fan més fàcil la lectura per aquelles persones que no tenen massa interès per comformar-se amb la bellesa del mar, el cel i el vaixell. Perquè en definitiva tota le sèrie traspua la nostàlgia dels mariners que amb l'arribada del vapor van sentir com s'els escapçava una bona part de la seva vida. Contemplar només el conjunt de veles, pals i cordes és ja tot un plaer.

 

El món del còmic
Toni Segarra