CORENTIN
Autors: Jacques Van Melkebeke (guions) i Paul Cuvelier (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Bélgica, setembre de 1946. Journal de Tintin #1. Àlbums editorial Lombard

El més de setembre de l'any 1946 sortia a Bélgica el número ú del Journal de Tintin una nova revista que apostava fort per guionistes i dibuixants francòfons que donarien nom al que coneixem com a escola franco-belga o "la línea clara" si ens referim a l'estil d'un tipus de còmic molt infantilitzat on la presència femenina és escassa i mai amb insinuacions sensuals. Curiosament aquesta pretensió d'allunyar del cap dels nens tota referència a relacions sexuals entre homes i dones provocà un efecte potser indesitjat: mostrar possibles relacions homosexuals. El cas potser més evident és el d'ALIX on el protagonista mostra un efecte pel seu company Enak que, probablement, va més enllà del que els editors haurien volgut.

Es creen en aquest primer número les aventures de BLAKE ET MORTIMER i, seguint el model TINTIN, CORENTIN i CORI LE MOUSSAILLON uns protagonistes joves sense lligams familiars que els permetran viatjar lliurament per tot el planeta.

Comencen les aventures a Bretanya on un orfe, Corentin Feldoë, viu amb un oncle borratxo que el maltracta. Cansat de rebre cops s'escapa i amaga en un barril que serà carregat en un vaixell mercant. Descobert per la tripulació es converteix en el grumet fins que el vaixell atacat per uns pirates embarranca en una costa selvàtica. Allà farà amistat primer amb Belcebú, un goril·la, desprès amb Moloch, un tigre, i finalment amb Kim, un altre noi, que l'acompanyaran al llarg de la seva primera aventura en la que tots junts rescataran la princesa Sa-Skya que havia estat capturada per un grup de rebels que volien enderrocar el soldà. Després de mil aventures on s'enfrontaran amb cocodrils, serps i caníbals aconseguiran restituir el tron al pare de la princesa.

La vida còmode al palau resulta avorrida a Corentin que decideix marxar a la Xina acompanyat de Kim en recerca de noves aventures. I com que Xina és un país exòtic a les aventures comencen a aparèixer fets fantàstics. Després d'un tercer àlbum, desafortunat en el context de la col·lecció, imposat per la direcció de la revista a petició dels lectors Corentin i Kim retroben els seus amics i el seu habitat natural. Han passat alguns anys des del primer episodi, els lectors han crescut i els temps han canviat. Per això Cuvelier fa créixer els seus personatge, Corentin és ja un jove i Zaïla, la seva nova parella, és una noia que mostra de manera clara les corbes del seu cos. La ciència-ficció barrejada de fantasia, hipnosi i màgia és present a les darreres aventures que s'allunyen força del que havia estat l'univers corentinià amb gran disgust de molts dels seus seguidors.

El món del còmic
Toni Segarra