CORI LE MOUSSAILLON (CORI EL GRUMETE)
Autor: Bob de Moor (guions i dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Bélgica 1951. Revista Tintin #38

La primera aventura de Cori sota el nom genèric de Cori le moussaillon portava el nom de Sous le drapeau de la compagnie. Quan es va publicar, però, en àlbum va ser com a número quatre de la col·lecció amb el títol de Cap sur l'or. A la recerca del or, en versió catalana per Editorial Joventut sense cap respecte, però, per l'ordre cronològic puig el primer àlbum que va sortir (l'any 1989) va ser L'expedició maleïda (publicat el 1987 a França) aprofitant que havia obtingut el premi al millor àlbum per a joves al festival d'Angoulême del 1988.

Bob de Moor va deixar la sèrie l'any 1952 al estar absorbit per la seva feina com ajudant d'Hergè. La va reprendre altre cop a la segona meitat de la dècada dels 70 amb primera part de l'aventura de l'armada invencible Els espies de la reina.

Cal dir que els dos àlbums de l'armada invencible tenen un extraordinari interès pel que respecte el grafisme, els diferents tipus de vaixells, les batalles i les tempestes estan dibuixats de manera magistral. En canvi pel que fa a l'argument l'interès disminueix no pas per culpa del guionista sinó perquè tothom sap com acabarà la intriga. Tanmateix, la història narrada des del punt de vista dels holandesos que volien lliurar-se del jou espanyol, s'ha cuidat molt per evitar caure en la típica narració de bons i dolents. Entre els espanyols hi ha tant herois com entre els anglesos, Drake és vist com un lluitador valent i decidit però també lladre i cruel, la reina Isabel que quant està en perill el seu poble no s'atreveix a finançar una flota capaç per temor a quedar arruïnada, el Duc de Medina Sidonia, comandant espanyol, un home incapaç com almirall i timorat davant el rei amb la lucidesa, però, de voler declinar l'encàrrec i demanar, sense ser escoltat, al rei que abandoni el projecte però que no s'atrevirà a canviar ni una mica les ordres rebudes. Al seu costat, Don Esteban López un home capaç d'haver canviat la història si no hagués mort prematurament.

La sèrie arriba a cotes molt altes amb L'expedició maleïda l'aventura d'uns baleners que a causa dels elements segueixen els passos que va fer en la realitat Willem Barents cercant la ruta marítima del nord-oest. Bob de Moor estava, en aquells anys, dibuixant aventures de LEFRANC i BLAKE ET MORTIMER cosa que l'impedí fer de manera immediata un nou àlbum de CORI. Aquest no sortiria fins l'any 1993 un any després de la seva mort quan els seus fills van acabar la història. Amb Dalí, capità Cori i Bob de Moor arriben al final.

El món del còmic
Toni Segarra