DAN LACOMBE
Autors: Miguel Cusso (guions ) i Jordi Bernet (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Bélgica, agost de 1968. Revista Spirou #1582

DAN LACOMBE va ser dibuixat per Jordi Bernet quan aquest només tenia vint-i-tres anys. Malgrat la seva joventut Bernet ja portava anys com a professional doncs havia substituït al seu pare "Jorge" (Miquel Bernet) a la mort d'aquest fent-se càrrec del seu personatge DOÑA URRACA.

DAN LACOMBE no va tenir sort. Feia uns mesos havia tingut lloc el "maig francès" que va comportar canvis profunds al mon. Les editorials no van restar-ne al marge i, entre d'altres canvis, hi va haver el de donar prioritat als autors francòfons. La conseqüència va ser que DAN LACOMBE es va deixar de publicar quan només havien sortit un parell d'episodis.

I aquesta decisió va arraconar un dels personatges més innovadors d'aquell moment. Tan pel que fa els guions com per la seva realització gràfica, basada en un dinamisme, una planificació i un muntatge que s'acostaven força en els que, simultàniament, estava fent el cinema francès. Els personatges de la sèrie estan força encertats, començant pel protagonista un agent tipus James Bond que fora dels moments d'activitat policial és un gran amant i un excel·lent cultivador d'orquídies. Probablement cap guionista d'anys anteriors s'hauria atrevit a definir d'aquesta el seu protagonista per temor a que la majoria de lectors l'haguessin rebutjat per considerar-lo poc masculí. Les dues protagonistes femenines Brigitte i Akira (bona i dolenta) son dues noies actives que participen plenament en l'acció. Estem ja lluny de les protagonistes "bledes assoleiades" a que ens tenien acostumats els còmics de dècades anteriors.

La primera aventura de DAN LACOMBE es va començar a publicar. parcialment, a Espanya a la revista Mocambo. La segona aventura, un encàrrec de la revista Gaceta Junior, no es va publicar degut al tancament d'aquesta revista fins que la revista BANG! la va recuperar i publicar l'any 1971. Anys més tard, el 2004, Glénat España va publicar-ho tot en el àlbum "Jordi Bernet integral".

El món del còmic
Toni Segarra