DIXIE ROAD
Autors: Jean Dufaux (guions) i Hugues Labiano (dibuixos)

Lloc i data d'aparició: França, 1997. Àlbums Daragud.


DIXIE ROAD és una petita sèrie, ja acabada, composta de quatre volums, sobre l'Amèrica dels anys trenta. El crack de borsa de l'any vint-i-nou provocà una crisi de greus conseqüències econòmiques i socials que ha estat àmpliament tractada per molts autors de novel·la negra i ha estat present en algunes de les millors pel·lícules del cinema nord-americà anterior a la segona guerra mundial. La misèria en els estats agrícoles (el que s'ha anomenat l'Amèrica profunda) va originar un èxode cap els llocs on, se suposava, la gent trobaria la manera de guanyar-se la vida. Només cal recordar The Grapes of Wrath (John Ford, 1940) per fer-se una idea del que aquesta migració va representar. Un tema dolorós i poc favorable a la imatge de riquesa i benestar del país més poderós del planeta. Probablement per aquesta raó és difícil trobar referents en el còmic. L'excel·lent sèrie de Dufaux i Labiano ve a reparar, en part, aquesta mancança.

Dixie és una noia de 14 anys; el seu pare és una atracador de bancs que, per un cop, ha aconseguit fer-se amb una petita fortuna; la seva mare treballa a la Fisherman's Dreams i es perseguida pel fill del propietari. Una sèrie de fets violents, assassinats inclosos, obliga la família a posar-se en marxa fugint tant de la justícia com dels assassins contractats pels patrons cercant llocs millors on instal·lar-se sempre a la recerca del "somni americà". Aquest somni, però, no deixa de ser un mirall que amaga l'autèntica realitat. Una realitat que Dixie es nega a acceptar. Com milers d'altres persones segueix un camí que, possiblement, no du enlloc. O, potser encara, només porta a trobar assassins depravats sota l'aparença de bones persones; gent que ha fet dels Estats Units el país més poderós del planeta seguint la mateixa ètica dels patrons, dels obrers, dels policies i dels pistolers que ens presenta aquest còmic.

En contraposició al que està passant al seu costat Dixie segueix pensant que no s'ha de perdre l'esperança. El problema és que ho creu d'una manera ingènua sense voler obrir els ulls a la realitat. Una esperança que, tal com li diu sa mare, és com estar sota una poma d'or que penja d'un arbre esperar que caigui. Dixie vol quedar-se sota l'arbre esperant que un dia, finalment, l'arbre deixi caure els seus fruits.

DIXIE ROAD ha estat editat en castellà per Norma Editorial a la col·lecció CIMOC Extra Color.

El món del còmic
Toni Segarra