LES ENFANTS DE LA RÉSISTENCE
Autors: Vincent Dugomier (guions) i Benoît Ers (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Bélgica, septembre de 2015. Editorial Le Lombard

Estiu de 1940. Pontain l'Ècluse un poblet francés de la Borgonya és ocupat per l'exèrcit alemany. França ha signat un armistici i està divida en dues parts; el nord i l'oest està sota el domini alemany mentres els territoirs del sud i de l'est estan administrats pel govern col·laboriacionista de Vichy sota les ordres, primer, del mariscal Petain i més tard de l'antic socialista Pierre Laval.
Malgrat la seva petita mida Pontain és un lloc important pels alemanys. Com el se nom indica allà es troben les esclusas que alimenten un canal fonamental pels transports de mercaderies de guerra. A més també hi ha una con·nexió de vies ferroviàries important pel transport de tropes.
Dos nens, François i Eusèbe que no acaben d'entendre la passivitat de la població davant la presència de l'exèrcit invasor decideixen aviat mostrar una actitud de resistència i enfrontar els adults amb la seva responsabilitat. Els autors tenen la habilitat d'afegir al duo protagonista una nena orfa alemanya que havia hagut de marxar del seu país i refugiar-se a Bélgica per l'antinazisme dels seus pares. Tots tres emprendran una sèria d'accions que, més d'un cop, comportaran greus consequències entre la problació francesa.
Tècnicament la sèrie té un nivell altíssim; un dibuixos mgnífics amb una planificació extraordinària (només cal veure la primera pàgina per adonar-se'n), uns plans generals que descriuen perfectament tant l'ambient del poble com el paaisatge boscós i humit dels voltants; un color molt ben escollit que juga perfectament amb el temps en que se suposa trancorreix l'acció. Però, sobretot, el guió amb una sensibilitat fora de l'habitual. En aquest còmic no tots els alemanys son uns bèsties ni tots els francesos uns patriotes bones persones. La majoria de la població accepta sense discussió que mantenir la pau vol dir sometres de manera humillant als alemanys i l'acceptar sense la menor anàlisi crítica les barbaritats dels decrets signats per Petain que segueix o interpreta el pensament de Hitler.

El món del còmic
Toni Segarra