ILS ÉTAIENT DIX (ERAN DIEZ)
Autor: Éric Stalner (guions i dibuixos)

Lloc i data d'aparició: França, febrer de 2009. Edita: 12bis

Història en sis volums, ja acabada, que narra la penosa retirada des de Moscou d'unes persones del derrotat exèrcit napoleònic.

Un metge, Jean-Baptiste Grassien, organitza amb el seu jove ajudant Aymond la fugida d'un grup de persones, dues d'elles ferides -el capità Philippe Marcy i la jove Maryana Anatolievna Gorlanov, comtessa Protopkina, que està cegada temporalment a causa d'una ferida provocada per la voladura del Kremlin ordenada per Napoleó- amb l'ajut del tinent Jerôme Laroche, el sergent Pierre Bourtalou i els soldats François Larnais i Sylvain Lagache de 18 i 21 anys. Vuit persones a les què, molt aviat, s'afegirà un quartet encapçalat per Clement Morlaix i, poc després, els desertors Jean Lamy, Benoit i Gilles Duroit.

Poc a poc i per a diferents causes el nombre de fugitius anirà disminuint. Els russos volen venjar la destrucció i les matances ocasionades pels francesos en el seu avenç fins a la capital russa i aprofiten la dispersió de les tropes franceses que s'enfronten desmoralitzades a les dificultats climàtiques de l'hivern rus.

Una traïció deixa reduït el grup a deu persones que hauran de travessar tot Rússia fins arribar al seu país. Qui ho aconsegueixi, però, ho farà anys més tard quan Napoleó ha estat derrotat, la monarquia restaurada i els antics partidaris de l'emperador perseguits per una policia que els considera uns bandits.

Probablement la col·lecció podia haver acabat al final del quart volum, un cop el protagonista ha aconseguit la seva venjança i pot, lliure i feliç, començar una nova vida. És difícil saber si el dos darrers volums van ser fets per motius comercials o, realment, formaven part del pla inicial de l'autor. El cert, però, és que la història que ens narra que, a part dels personatges, no té rés a veure amb els episodis és tant o més atractiva que la primera. Qui especuli amb la història gaudirà amb el final.

Una sèrie absolutament recomanable.

El món del còmic
Toni Segarra