LES GUERRIERS DE DIEU
Autors: Phillippe Richelle (guions) i Pierre Wachs (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: França, 08 demarç de 2017. Glénat

Sèrie en cinc volums que té lloc a França en el moment que la reforma calvinista divideix els ciutadans en enfrontaments violents que acabaran provocant un de les guerres de religió més sagnats que ha viscut Europa.

Amb criteris actuals sembla increïble que es pogués condemnar a mort una persona pel simple fet de llegir -o fins i tot, tenir sense haver-lo llegit- un llibre o assistir per curiositat a un acte religiós. Le reforma calvinista va costar a França milers de morts atès que darrera les motivacions religioses hi havia també una lluita pel poder.

La crueltat provocada quasi sempre per capellans i nobles dels costat catòlic queda reflectida en els diferents àlbums de manera molt explícita. Els autors no estalvien, però, veure també la brutalitat d'alguns grups de la nova religió que, segons diuen ells, és més tolerant.

La sèrie no pretén ser en cap moment un llibre d'història però barreja els protagonistes inventats pel guionista amb personatges i fets reals de manera rigorosa que al mateix temps vol ser didàctica. Arnaud i Denis, els protagonistes, son amics íntims que es respecten malgrat estar en posicions religioses enfrontades. La seva actitud, però, no és la que preval entre la resta dels personatges. No deixa de ser curiós veure en un còmic un capellà catòlic com un fanàtic incitant a matar gent -dones i criatures incloses- des del púlpit d'una església.

Si cadascun dels àlbums es llegeix amb interès cal arribar al darrer per torbar-se amb una obra realment excepcional. Les escenes impressionants de la Nit de sant Bartomeu no fan més que anticipar un final esglaiador. Un final que els lectors que ho fan en castellà podran llegir en el darrer dels dos integrals publicats per Ponent Mon.

El món del còmic
Toni Segarra