GLI INCHIESTE DI JAN KARTA
Autors:Roberto dal Pra' (guions) i Rodolfo Torti (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Italia, 1984. A la revista Orient Express ( i després a Comic Art )

Philip Kerr és l'autor de, fins ara, nou novel·les policíaques protagonitzades per Bernie Gunther. Les tres primeres novel·les, que formen la trilogia Berlin Noir, transcorren a Berlín els anys del final de la República de Weimar quan el partit nacionalsocialista arriba al poder i s'apodera dels aparells de l'estat. Qualsevol seguidor d'aquestes novel·les tindrà interès en llegir LES INVESTIGACIONS DE JAN KARTA un excel·lent còmic que barreja els elements típics del gènere negre amb el rigor dels fets històrics que inclou en les seves històries.

Els sis episodis de les investigacions abasten un període que va des de l'any 1925 fins el 1937. Ja d'entrada, a la primera vinyeta de Weimar, podem veure el seguici fúnebre de Friedrich Ebert, canceller de la República, amb un jove Adolf Hitler donant l'espatlla al fèretre. En aquest primera història Jan Karta es veu implicat en una investigació que durà a la mort a un important industrial poc disposat a posar la seva indústria al servei de la maquinària nazi. Jan Karta és el fill d'un prestigiat professor -cosa que en un moment li salvarà la vida- i que, com a conseqüència, ha tingut una curada educació que es manifesta tant en els seus gustos i elegància personals com en les seves abundants cites poètiques. Quan comença Sturm, la seva segona investigació, han passat ja vuit anys; estem en el 1933 quan Hitler acaba de prendre possessió del govern i Jarta es veurà involucrat en la conspiració que va preparar el incendi del Reichstag. Només la intervenció d'un antic deixeble del seu pare el salva de la mort a canvi d'un exili forçós.

Una nova enquesta, aquest cop a la Roma feixista en la que es posa de manifest que la noblesa italiana no té cap inconvenient en donar suport a Mussolini en qui confia per evitar el perill que pot representar l'auge de l'esquerra encara que això comporti cedir una bona part de les seves històriques propietats per facilitar la transformació urbanística de Roma. Un anys desprès Karta és a París on altre cop es veu involucrat en l'assassinat d'un capità comunista de l'exèrcit francès perpetrat per un grup d'extrema dreta. Allà entrarà en contacte amb un general alemany retirat que el convencerà de tornar a Berlin per participar en la resistència. Aquest serà el seu paper en els dos darrers episodis que, com no podia ser menys, l'obligaran altre cop a fugir, aquest cop ajudat per una antic comissari que el portarà a Holanda. A Amsterdam Jan Karta embarca rumb a Espanya.

En el moment de la creació de JAN KARTA, Rodolfo Torti, el seu dibuixant, forma part del grup que va crear Luigi Bernardi al voltant de la revista Orient Express. D'aquest grup sorgiren sèries tant imprescindibles com les de MAX FRIDMAN i SAM PEZZO publicades en castellà per Norma Editorial o AIR MAIL i MAC LO STRANIERO que, segons crec, no han estat publicats aquí. Quan Orient Express es va deixar de publicar la sèrie va ser continuada, primer a França, per Pilote i després a Itàlia per Comic Art. JAN KARTA va guanyar el gran premi en el festival de Sierre (Suïssa).

Els sis episodis de JAN KARTA han estat publicats en castellà en tres volums de 001 Ediciones.

El món del còmic
Toni Segarra