JONAS FINK
Autor: Vittorio Giardino (guions i dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Itàlia, 1991 a la revista Griffo


JONAS FINK és una sèrie començada el 1991. Tanmateix el primer volum no fou acabat i publicat fins l'any 1997. En principi Giardino tenia pensat explicar la història en tres àlbums. No sap sap, però, per quina raó només n'han sortit dos encara que això pot induir a error als lectors que la llegeixin en castellà atès que l'editorial Norma va decidir separar el segon volum en dues parts. Si alguna cosa hem de lamentar d'aquesta meravella del còmic és precisament que hagi quedat com un obra inacabada.

La gent d'esquerres va patir un ensurt molt gran quan l'any 1956, tres anys després de la mort Stalin, Nikita Khrushchev denuncià els crims comesos en nom del socialisme. Tot el que, fins aquell moment, havia format part de la "propaganda capitalista" resultava ser veritat i milers de comunistes honestos havien estat enviats als camps d'extermini. El pitjor de tot va ser què, un cop coneguda la veritat, els aparells de partit, sobretot en els "països satèl·lits" volguessin seguir en el poder com si rés hagués passat i ells no hi estiguessin involucrats.

Aquest és el teló de fons on transcorre la infància i la joventut del protagonista de la història. Jona Fink és un nen d'onze anys quan el seu pare és detingut sense que mai hi hagi cap acusació concreta. Se suposa que només per la seva procedència i pels seus estudis pot ser un element contrarevolucionari. El seu suposat delicte no només l'afecta a ell sinó a tots el qui l'envolten. La mare no seguir amb la seva feina i ha d'entrar a treballar en una fàbrica fent feines per a les quals no està preparada. Al fill se li nega el dret a seguir estudiant, no hi ha recursos per tothom -diu el director de l'escola- i, per tant, s'ha d'excloure algú. Per què Fink que és un bon alumne? La resposta no té pèrdua: "Ha crescut en una família rica, entre llibres. És natural que li vagin bé els estudis. Si hagués estat fill d'un obrer no hauria vist un llibre abans d'anar a l'escola. A casa seva parlaria un dialecte i, probablement a la seva edat ja estaria treballant". Fins i tot els altres pares recomanen als seus fills que no juguin amb ell perquè només això pot posar en perill les altres famílies. Jonas no té més remei, als tretze anys, que entrar a treballar primer portant encàrrecs a una modista i desprès com a peó de paleta. Allà trobarà Slavek, un personatge del més entranyables de la història del còmic, un autèntic filòsof que, de manera perfectament raonada, dona la culpa a les patates la lentitud del treball en una obra. Slavek li ensenya a apreciar una bona cervesa i l'ajuda a acceptar l'oferta del llibreter Pinkel. La llibreria de Pinkel no és una llibreria qualsevol i Jonas torna a llegir el què està i el que no està permès. Gracies a això trobarà Tatiana que, filla del seu principal enemic serè el primer amor de la seva vida.

Un dels mèrits d'aquesta obra és la magnífica ambientació que fa de Praga, una ciutat que, segons confessa l'autor, no havia vist mai. Si la història que explica ja és apassionant cosa que per sí sola ja mereixeria el reconeixement de Giardino com a un gran guionista, el dibuix li dona una nova dimensió que ens permet viure-la de manera real.

Malauradament, jo ho he dit, Giardino deixa la sèrie inacabada. Cosa que, personalment, em serà difícil de perdonar.

El món del còmic

Toni Segarra