THE KATZENJAMMER KIDS (EL CAPITÁN Y LOS CEBOLLITAS)
Autor: Rudolph Dirks (guions i dibuixos)
Lloc i data d'aparició: USA, 12 desembre 1897. American Humorist suplement del NEW YORK JOURNAL

Encara que la majoria d'estudiosos considera Yellow Kid com el primer còmic publicat un sector, cada cop més nombrós, discuteix aquesta prioritat atenent a l'estructura de les pàgines. Yelow Kid ocupava una plana sencera de la publicació mentre que Katzenjammer tenia ja una estructura amb diverses files de vinyetes. És l'estructura que s'acabà imposant en els diaris. Aquesta és, per exemple, la opinió de Maurice Horn que en el primer nombre de la revista Phénix ens diu que "sense ser-ne plenament conscient, Dirks acabava de fer nàixer una nova forma d'expressió artística: la comic-strip o banda dibuixada". De fet les inicials d'aquest dues paraules BD son les que donen nom al còmic en llengua francesa.

Katzenjammer inspirada, molt probablement, amb Max und Moritz una narració il·lustrada de l'alemany Whilhelm Busch, narra les aventures de dos vailets entremaliats Hans i Fritz que posen en qüestió de manera permanent els costums i les lleis establertes pels adults representats per la Mama, la mare dels nens, el Capità i l'Inspector encarregats de corregir i educar els dos germans sense que els seus esforços tinguin el menor èxit. És clar, però, que ells dos una parella de ganduls que es passa el dia jugant a les cartes, al golf, anant a pescar i sempre amb grans cigars i el got de licor o cervesa a les mans no poden pas ser l'exemple que la mare cercava pels nens.

Dirks, lluitant pels seus drets, abandonà el diari de Hearts. El jutge, però, va emetre una sentència salomònica permeten Hearts continuar amb la sèrie -cosa que va fer el dibuixant Harold H. Kerr- al mateix temps que permetia Dirk seguir fent-la amb la condició de canviar el títol. Dirks creà, aleshores, "Max und Moritz", que més endevant es convertiria en "The Captain & The Kids", en el New York World. La sèrie va ser continuada, a final dels anys cinquanta, pel seu fill John fins l'any 1979.

El món del còmic
Toni Segarra