LÉNA
Autors: Pierre Christin (guions ) i André Juillard (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: França, setembre de 2006. Editor Dargaud

Hi ha moltes maneres de fer una guerra. I quan una guerra es fonamenta en el odi que s'ha creat amb segles de domini, explotació i menyspreu apareix el terrorisme com a forma efectiva de combat. Un terrorisme, a més, reforçat per ideologies fanàtiques i intolerants que impedeix distingir entre innocents i culpables.

Léna és una dona que ha perdut marit i fill en un d'aquests atemptats terroristes. Per aquest motiu és presa fàcil dels serveis antiterroristes que volen evitar morts matant. Sense saber quin és l'objectiu de veritat Léna viatjarà per diferents llocs contactant persones a les que fa arribar el material necessari per realitzar una suposada acció que ningú d'ells -ni la pròpia Léna- sap en que consistirà.

L'èxit de la missió farà que es vegi assetjada per obligar-la a seguir col·laborant amb els serveis que intenten protegir el mon occidental d'atacs fets per sorpresa.

Podríem classificar LÉNA com una sèrie d'espionatge. Estem, però, molt lluny de les que estem acostumats a veure. Aquí no hi ha persecucions amb vehicle que s'estavellen, no hi ha trets a cada dues planxes, ni hi ha uns dolents radicalment dolents sense cap raó de ser-ho. Tenim un discurs ètic i polític que, com a mínim, ens fa recapacitar. Els atacs d'uns acostumen a produir-se sempre en resposta a uns atacs dels altres.

Els episodis estan concebuts com un carnet de viatge, cal dir perfectament documentat, en els que Léna anirà coneixent les diferents persones que jugaran un paper decisiu en un atemptat. El guionista, però, ens deixa pel final una sorpresa inesperada per trobar una solució que ningú pensava possible.

Extraordinàriament ben reflectits el diàlegs dels protagonistes per explicar la seva justificació en dels actes que volen cometre. Mereixen menció especial l'adoctrinament de les tres noies dels segon episodi i el cinisme amb que el cap intel·lectual dels terroristes les adoctrina.

En resum una gran sèrie que mereix tots els respectes, pels dibuixos de Juillard. Principalment, però, pels magnífics guions de Pierre Christin, Norma Editorial ha publicat els tres àlbums de la sèrie.

El món del còmic
Toni Segarra