MAC COY
Autors: Jean-Pierre Gourmelen (guions) i Antoni Hernández Palacios (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: França, 1974. Revista Lucky Luke. Álbums Dargaud

Sèrie que va començar a ser publicada a la revista Lucky Luke i després va seguir successivament a les revistes Tintin, Charlie Mensuel i Pilote. Tots els vint-i-un àlbums de la sèrie han estat publicats en castellà per Grijalbo-Dargaud excepte el darrer que ho ha estat per Norma Editorial.

El protagonista de la sèrie és el capità sudista Alexis Mac Coy que un cop acabada la guerra de secessió americana es enrolat a l'exèrcit ianqui amb la missió de recuperar tres milions de dòlars, la paga als soldats del cinquè exèrcit, que un capità nordista va robar. Aquesta missió farà anar d'un costat a l'altre del nord de Mèxic durant dos anys Mac Coy i el seu sergent major Charlie. Un cop tornats als EUA l'antic general sudista convertit ara en coronel ianqui els torna a enrolar amb la nova missió de desactivar els qui fan arribar als indis armes tretes dels magatzems de l'exèrcit.

Les cavalcades de Mac Coy i Charlie tenen lloc per deserts àrids -els fons color groc arriben a ser una obsessió- per on només circulen foragits, apatxes i tota mena de serps verinoses. Menys mal que de tant en tant Gourmelen va introduint petites dosis d'humor que ajuden -a personatges i lectors- a no quedar aclaparats pel paisatge.

Personalment no m'acaba d'agradar el dibuix d'Hernandez Palacios que ja havíem pogut veure a MANOS KELLY i al CID. És un dibuix amb massa petites ratlles i punts que, a criteri meu, esborronen la vinyeta. El dibuixant abusa molt dels primers plans que, sovint, no aconsegueix que surtin reeixits. És, però, una opinió d'afeccionat, no pas d'especialista i sembla que no deu ser una opinió majoritària atès l'èxit de comercialització de la sèrie. La comparació de MAC COY amb BLUEBERRY és inevitable i en aquesta comparació MAC COY està lluny tant per guions com per dibuixos del nivell aconseguit per Charlier i Gir.

El món del còmic
Toni Segarra