LES MAÎTRES DE L'ORGE
Autors: Jean Van Hamme (guions) i Francis Vallès(dibuixos)
Lloc i data d'aparició: França, 1992.
 

LES MAÎTRES DE L'ORGE és la saga d'una família de cervesers que s'inicia l'any 1854 a Dorp, un petit poble belga, quan aquest país només tenia vint-i-tres anys d'existència com a nació independent. Feia només tretze anys que s'havia creat a Pilsen la Lager, modalitat de cervesa fermentada a baixa pressió, set anys de la primera Carlsberg a Copenhague i encara faltava deu anys perquè Heineken fundés una empresa que, amb el temps, es convertiria en una de les més importants del món.
El jove Charles Steenfort, orfe de pare, decideix escapar a la mort de la seva mare de la tutela del seu germà -més de catorze hores de treball diàries per un sou de misèria- i buscar refugi en un convent on aprendrà l'ofici de la producció de cervesa. El noi, però, incapaç de memoritzar el llatí, es distreu fàcilment en els moments d'oració i es deixa seduir per Adrienne, de la què s'enamorarà totalment. La parella, quan Charles és descobert i expulsat del convent, troba refugi a casa de Franz Texel un amic holandès que viu a Dorp. Charles convenç Franz per dedicar-se amb ell a la producció de cervesa en competència amb Alfred Ruiter amo de la fàbrica i del poble. Quan a la fira de Brabant, la cervesa de Texel i Steenfort aconsegueix el primer premi compartit  amb la De Ruiter, aquest farà a Charles una oferta que marcarà la línia del que fou el desenvolupament industrial i l'acumulació de poder en unes poques mans.
En el segon volum entra en escena Margrit que fa renàixer la indústria Steenfort i, s'encarrega de salvar-la en els moments difícils. Charles s'ha convertit en el prototipus d'empresari nou ric i prepotent que abusa sexualment de les seves treballadores, toca el cul d'una noia de quinze anys i la que convida a anar al seu despatx per demostrar que ja és una dona i cobrar així el sou de dona. Tota la seva capacitat i intel·ligència com empresari es contraposa a la seva ceguesa per donar-se compte dels canvis que s'estan produint, es nega a escoltar les peticions dels seus treballadors i qualifica la doctrina socialista de lepra que corroeix les estructures de la societat. El seu nebot Noël, marit de Margrit, és l'únic capaç de donar-se compte de la importància dels fets polítics i socials.
Noël defensa els treballadors fins el punt de animar-los a fer vaga i trenca amb el seu oncle optant per un model de petita empresa que el permet consolidar-se amb un producte de prestigi. Charles dona un gir radical a la seva vida i crea una nova empresa que incorpora les innovacions tècniques i assumeix unes relacions més justes i competitives entre patrons i obrers. Margrit deixa clar, per primera vegada, que està disposada a posar el seu cul i el que faci falta per salvar l'empresa.
La saga continua amb Adrien que participa en la primera guerra mundial mentre el seu poble és oupat pels alemanys i a on Margrit i el seu capataç Servais juguen un paper important per molts conceptes. Adrien torna al seu poble, acabada la guerra, amb el grau de capità i quatre condecoracions. Només Servais sap realment el que ha passat. És l'any 1932 quan en el context d'una Europa en plena crisi econòmica es genera el començament del domini feixista. Adrien s'afilia al partit feixista de Leon Degrelle per presentar-se a les eleccions cosa que el porta a l'enfrontament amb els seus treballadors. Finalment rectifica però el preu que ha de pagar és molt car.
De sobte estem a l'any 1950 sense saber rés del que ha passat durant la segona guerra mundial. Julien, la filla més petita d'Adrien, és l'encarregada d'agafar el relleu de la empresa que ha de fer front ala intents d'absorció per part de la nord-americana Texel. És una lluita bruta en la què cada accionista mira de comprar les accions que li permeti obtenir la majoria. La llei belga impedeix un accionista disposar de més d'un vint per cent però la pràctica habitual és deixar-les en mans de persones de confiança. Tothom, però, pot canviar de bàndol i aquesta decisió pot portar a la ruïna als antics aliats.
L'any 1973, l'any de la crisi del petroli, és Julienne qui dirigeix l'imperi cerveser. Texel aspira dirigir el grup cosa que no aconseguirà mentre Fenton doni suport a Julienne. L'aparició de Jay i la decisió del govern anglès de posar sota la seva custodia les indústries Fenton trasbalsen la situació.
Arribem ja al final de la història que comença als Estats units l'any 1997 quan Frank, acusat d'haver comès un assassinat, és posat en llibertat condicional. Necessitem un salt enrera per saber el que ha passat. Les proves en contra són però la persistència de la seva advocada permetrà aclarir els fets. La trama històrica ha deixat pas a una intriga policíaca i les complicades relacions entre els personatges han desaparegut en favor d'uns altres més senzills i esquemàtics.
El llenguatge del còmic és per la seva naturalesa el·líptic i això fa que molts episodis hagin de ser endevinats amb la lectura d'un parell de vinyetes. Potser per això els autors varen decidir acabar la història amb un nou volum on expliquen algunes de les coses que només havien estat apuntades.
LES MAÎTRES DE L'ORGE, amb un total de vuit àlbums, ha estat editada en castellà a Espanya per Planeta Agostini, en quatre àlbums format butxaca, amb el títol de LOS MAESTROS CERVECEROS. Una sèrie absolutament recomanable.

El món del còmic
Toni Segarra