EL CAPITÁN MARVEL
Autors: William "Bil" Lee Parker (guions) i Clarence Charles Beck (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: EUA, 1940. Número 2 de la Revista Whiz Comics de Fawcet Comics

El capità Marvel és un altre superheroi creat per la competència un parell d'any més tard que SUPERMAN. Igual que aquest, Marvel té una doble personalitat. En la vida diària el protagonista és Billy Batson un noi jove quasi adolescent que quan diu la paraula SHAZAM ( acrònim de Salomón, Hércules, Atlas, Zeus, Aquiles, Mercurio) es transforma en el Capità Marvel dotat de superpoders incloent-hi la capacitat de volar. La semblança am SUPERMAN era tan gran que DC la propietària d'aquest va establir una demanda a Fawcet. Afegim-hi que en aquell moment les vendes de MARVEL eren superiors a les de SUPERMAN. Cal tenir en compte també per entendre el malestar de DC que la primera pel·lícula que va Hollywood sobre un superheroi va tenir MARVEL com a protagonista.
Com va sent habitual un superheroi ha d'anar acompanyat d'una sèrie de malvats que son vençuts episodi darrere episodi sense, però, ser mai vençuts de manera definitiva. En aquest cas el malvat preferit del capità Marvel és Sivana un científic que, atès que els científics americans no poden ser dolents, li adjudiquen una bogeria.
Com acostuma a ser normal en tots els superherois la "lluita conra el mal" es redueix a lluitar contra els que atempten la propietat privada. Per a ells no hi ha més mals que el de voler compartir la riquesa dels que en tenen independentment de com l'hagin aconseguit.
El Capità Marvel va ser publicat en castellà diverses vegades. Potser la col·lecció més coneguda és la que va fer Hispano America de Ediciones de 88 quaderns format horitzontal en els que Marvel compartia protagonisme amb Nyoca.

El món del còmic
Toni Segarra