MASQUEROUGE
Autors: Patrick Cothias (guions) i André Juillard (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: França, 1980. Revista PIF GADGET

MASQUEROUGE apareix, inicialment, com una sèrie de relats curts de capa i espasa amb un primer episodi - de dotze planxes- l'acció del qual comença el mes d'octubre de 1624 a la França de Lluís XIII. La revista Pif Gadget va publicar fins l'any 1982 un total de dotze episodis que vas ser reunits per Glénat en tres àlbums.
Masquerouge és, en realitat, una noia jove, la baronessa Ariane de Troïl que va acompanyada del seu mestre d'armes, Germain Grandpin, que ignora les seves activitats com a justicier emmascarat. Masquerouge s'enfrontarà a tots els que abusen del seu poder per oprimir el poble i lluiten per a mantenir els privilegis de la noblesa feudal.
¿Per quina raó una noia de vint-i-tres anys ha decidit agafar aquest camí?. Això és el que esbrinarem llegint LES 7 VIES DE L'ÉPERVIER. El gran èxit d'aquesta darrera col·lecció va fer que, deu anys després de la seva sortida, MASQUEROUGE tornés a cavalcar amb dibuixos de Marco Venanzi que mai aconsegueix estar a l'alçada de Juillard dedicat totalment a dibuixar la de l'esparver. Per la seva part Cothias no pot pas prescindir de la història que ha anat forjant a LES 7 VIES DE L'ÉPERVIER i a l'episodi Le bon plaisir fa retrocedir l'acció a l'any 1621 quan Ariane encara no és Masquerouge, quan coneix Lluis XIII i quan finalment decidirà adoptar la personalitat del justicier.
Els quatre darrers àlbums de la sèrie son com una mena de falca de posada entre els àlbums 6 i 7 dels que dibuixa Juillard. El sisè d'aquella sèrie acaba quan l'any 1617, Ariane i Germaine abandonen les terres de Alvèrnia per traslladar-ser a París. El darrer volum de la sèrie, La marque du Condor comença l'any 1625 en aquesta ciutat en la que ja, des de l'any anterior, Masquerouge havia començat a actuar.
El problema de no haver pensat la totalitat de la història des d'un bon començament crea una sèrie de contradiccions que no deixen de ser petits defectes en el conjunt de la obra. Encara que Cothias no data l'acció de l'episodi Les Intrigants és obvi que ha de ser posterior a la de l'any 1922 en el que té lloc l'acció del darrer volum Ami, remplis mon verre que explica com Ariane es va començar a actuar per primer cop de Masquerouge atès que a Les Intrigants ja actuava com a tal. Per això no deixa de ser un contrasentit la seva presentació al rei quan sabem que ja ha tingut un fill d'ell.
Malgrat aquests detalls MASQUEROUGE és una obra que cal llegir si més no per completar la història que ens narra una obra mestra com és LES 7 VIES DE L'ÉPERVIER.

El món del còmic
Toni Segarra