MATTÉO
Autor: Jean-Pierre Gibrat (guions i dibuixos)
Lloc i data d'aparició: França, setembre 2008. Futuropolis

Mattéo és una obra en cinc volums clarament diferenciats en dos moments històrics separats per uns anys de diferència i pel lloc on transcorre la història.

Jean Jaurés, diputat socialista, pacifista, i fundador del diari L'Humanité és assassinat el 31 de juliol de 1914 tres dies després que hagi esclatat la primera guerra mundial. La plana d'aquest diari donant la noticia és la primera vinyeta d'una obra que seguirà tots els conflictes bèl·lics entre les dues grans guerres que van assolar la humanitat en la primera meitat del segle vintè.

Mattéo fill d'un pescador anarquista espanyol emigrat viu al sud de França en un poblet, Cotlliure, a la vora del mar. Allà els vilatans corren entusiastes a allistar-se pensant que abans de final any ja podran tornar a casa amb una Alemanya derrotada i humiliada. La realitat s'encarrega poc a poc de despertar els il·lusos. Paulin, el millor amic de Mattéo torna cec del front i aquest darrer que s'ha enrolat cansat de sentit el menyspreu de la gent del poble i el de la seva estimada Juliette, que no li perdona el que considera una covardia, haurà de veure com aquesta es casa amb el seu adversari ignorant el seu sacrifici.

Aviat Mattéo descobrirà la ineptitud d'uns comandaments que no vacil·len a sacrificar els soldats que calgui èr obtenir resultats ridículs i efímers. Aquesta no és la seva guerra. Tampoc ho serà la revolució que viurà a Petrograd on comunistes i anarquistes es maten entre ells. Caldrà esperar uns anys perquè finalment trobi sentit a la lluita defensant la República Espanyola amenaçada pel feixisme.

Encara que es pugin trobar alguns detalls en els guions que desmereixen el mestratge d'aquesta sèrie els dibuixos de Gibrat, per sí sols, la eleven a la categoria d'obra a ser recordada en una història del còmic. Però Gibrat demostra els seu saber fer no només en els dibuixos sinó en la planificació de cada pàgina, l'excel·lent utilització dels diferents tipus de plans i mides a cada vinyeta o tira, dels colors esplèndids i del rigor en els edificis i espais cada cop que els personatges estan en llocs que podem reconèixer fàcilment.

Encara que el darrer volum va sortir a França l'any 2019 rés fa pensar que puguem considerar Mattéo com una obra acabada. Esperarem amb paciència que Gibrat es decideixi a continuar-la.

El món del còmic
Toni Segarra