LA MEMOIRE DANS LES POCHES
Autors: Luc Brunschwig (guions) i Etienne Le Roux (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: França, 2006 editat per Futuropolis.
Un àlbum que cal llegir. Primera part d'una història colpidora que descriu i analitza les relacions entre europeus de classe mitjana baixa i els immigrants legals o il·legals que s'han establert, o "han ocupat" en expressió desafortunada de molts, el seus barris.
Luc Brunschwig, nascut l'any 1967 a Belfort, és el guionista responsable d'aquesta història barreja de thriller i crònica de la marginació dibuixada amb unes boniques tonalitats predominantment marrons i beiges per Etienne Le Roux nascut, un any abans, a Madagascar.
Un home, Sidoine Letignal, amb una aparença física més propera a la d'un avi que a la d'un pare, entra a una farmàcia portant un nadó que plora al braços, amb la intenció de comprar llet per apaivagar la gana del petit. Davant les sospites de la dependenta, motivades pel fet que l'home no té cap documentació ni sanitària ni personal de l'infant, i enfrontat a l'amenaça d'haver de donar explicacions a la policia, l'home fuig precipitadament. Poc després, deambulant sense saber que fer, veu en un bar una noia alletant al seu fill. La seva ment que podem considerar poc lúcida en aquells moments, creu haver trobat la solució als seu problema i entra al bar per demanar a la mare que alleti també el nen que porta. La sorpresa general davant aquesta sorprenent petició congrega al seu voltant tots els parroquians que l'interroguen amb curiositat. I l'home comença a explicar la història...
Una història de supervivència, amb constants referències al període d'ocupació nazi, en la que una peça estranya, Malika, una noia àrab, emigrant il·legal, s'introdueix sense voler en el sòlid triangle que formen Sidoine, la seva acaparadora dona, Rosalie, i el seu fill Laurent, escriptor novell i professor de francès en una escola de barri pels emigrants. Uns personatges contradictoris capaços del millor però que no poden evitar caure en mesquineses per defensar el que ells creuen bo pels seus.
Si vostès han llegit i han apreciat les novel·les de l'escriptor marsellès Jean-Clude Izzo, no dubtin en comprar-se aquest còmic. No se'n penediran.
El món del còmic
Toni Segarra