MERMAID PROJECT
Autors: Luis Eduardo de Oliveira "Leo" i Corine Jamar (guions) i Fred Simon (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: França, 2012. Editorial Dargaud

Els tres volums de la sèrie MERMAID PROJECT, que han aparegut fins en aquest moment a França, ens plantegen una hipòtesi força creïble que podria tenir lloc en un futur no gaire llunyà.

Cal dir en primer lloc que la història es desenvolupa en un món que està pagant el preu d'una època de malversament desorbitat dels recursos del planeta per part de la població més rica, és a dir, bàsicament, la que viu a Europa i a l'Amèrica del Nord. Ja a la portada del primer volum apareix una imatge de la torre Eiffel mig enderrocada en un entorn climàtic que ha sofert un apreciable augment de temperatura, tal com demostra la vegetació o, més endavant, l'assentament de l'estàtua de la Llibertat a Nova York. La història comença quan Romane Pennac, una noia jove, inspectora de policia, acaba de ser cridada perquè es faci càrrec dels tràmits pertinents a causa del suposat suïcidi d'una dona. El que sorprèn és que ella és l'única policia blanca. Tots els seus companys i superiors són descendents d'emigrants vinguts de tots els racons del planeta. És una societat en què els blancs pateixen les mateixes explotacions, discriminacions i humiliacions, els mateixos maltractaments que actualment pateixen els immigrants en qualsevol país ric. Les coses han fet un gir i els poderosos d'avui són els pàries de demà. Els pobres del món es varen cansar de l'estupidesa dels rics que espoliaven sense cap mena de control els recursos que eren de tots i van decidir fer acabar la bogeria mitjançant una revolta a escala mundial. La policia ha admès Romane entre els seus components, només per evitar ser acusada de racisme. Romane, però, és eficaç i ràpidament és elegida per a una feina que la portarà als Estats Units i, després, al Canadà.

La falta de combustible ha originat una transformació dels motors per tal que puguin funcionar amb gas metà. Cal, però, produir-lo en quantitats similars a les que hi havia quan es funcionava amb els derivats del petroli líquid. Per a aconseguir-ho, una empresa, Algapower, ha manipulat genèticament les algues per a tenir-ne la quantitat necessària i, al mateix temps, augmentar la quantitat de metà que se n'obté. Sembla, però, que la manipulació genètica no s'atura amb les algues, i els objectius que es busquen són d'allò més sorprenents.

"Mermaid Project" (tres episodis fins ara) és la primera sèrie que ha dibuixat Fred Simon, nascut a Dinan el 1967, amb guions de Luis Eduardo de Oliveira, "Leo" (l'autor de les sèries ELS MONS D'ALDEBARAN i KENYA), juntament amb Corine Jamar, una jove de Brussel·les (1962) que del 1999 al 2002 ja havia fet el guió de la sèrie LES FILLES D'APHRODITE (tres volums apareguts fins ara) i del primer àlbum de BLANCHE per a Casterman (2002).

No tinc constància que MERMAID PROJECT hagi estat publicat en versió catalana o castellana per cap editorial d'aquí. És a dir, qui vulgui llegir-lo, i realment s'ho val, caldrà que el compri a França.

 

El món del còmic
Toni Segarra