LES PEAUX-ROUGES
Autor: Hans Kresse (guions i dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Holanda 1973. Éditionsl Casterman

Sèrie de nou àlbums que narra la història dels indis americans i els conflictes provocats per l'arribada dels conqueridors. Quan Kresse va decidir començar aquesta sèrie era ja conegut com a creador de la saga de víkings holandesa ERIC DE NOORMAN començada el 1946. De manera semblant al PRINCIPE VALIENTE de Foster, Kresse comença amb una història basada en la fantasia amb dragons, mags i follets. A partir, però, del 1950 es documenta i introdueix en la seva narració elements trets de la realitat.
LES PEAUX ROUGES neix fruit d'un contracte amb Casterman que preveia la sortida de deu volums. Kresse no va poder acabar el desè per problemes de vista. Casterman va editar la sèrie primer en holandès a partir del 1973 amb el nom "De Indianen-Reeks" traient la versió francesa un any després.
Curiosament la sèrie de gran realisme, rigor històric i profunditat psicològica no va tenir l'èxit esperat.
La història comença amb l'arribada dels europeus al Nou Món. Els indígenes contemplen amb sorpresa i estupor aquesta gent que equipada amb coses sorprenents per a ells. Els indígenes no havien vist mai un cavall, anaven a peu i, per suposat, no tenien ni idea d'uns artefacte que podien matar a distància fent un soroll semblant al d'un tro. La curiositat fa que s'acostin a observar-los d'amagat. I la proximitat els fa veure que el poder que tenen més aviat és destructor, opressiu i violent. Poc a poc comença a despertar-se entre els indígenes la idea de que cal oposar una resistència, fins i tot violenta, si no volen desaparèixer com a pobles.
La sèrie, potser massa profunda per a molts lectors de còmics, no va merèixer ser publicada a Espanya fins fa un parell d'anys. Ara s'ha convertit en un mite pels entesos. I la crítica no dubta en situar-la entre els millors westerns que s'han fet.

 

El món del còmic
Toni Segarra