THE PHANTOM (EL HOMBRE ENMASCARADO)
Autors: Lee Falk (guions ) i Ray Moore (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Estats Units, 17 de febrer de 1936. En el NY American Journal.

Es pot ser un super-heroi sense haver nascut en un planeta llunyà o que t'hagi picat una aranya radioactiva o hagis estat sotmès a un prolongat bany de radiacions còsmiques o disposis d'una tecnologia super avançada?

Doncs sembla ser que sí. N'hi ha prou en tenir una doble personalitat. En una d'elles anar vestit amb una malla ajustada de color llampant que inclogui caputxa i antifaç. I tenir, encara que no sapiguem de on li ve, algun poder especial com el d'estar present sempre en el moment oportú i saber tot el que calgui. Sobretot, però, tenir el coixí d'un mite que el fa respectat pels altres. En el cas del Hombre Enmascarado (quina traducció tant estúpida!) el de ser considerat immortal.

Vist d'aquesta manera la majoria d'estudiosos del còmic s'atreveixen a dir que EL HOMBRE ENMASCARADO és el primer superheroi de la història dels còmics. Ningú abans que ell havia anat vestit d'una manera semblant i ningú s'havia tapat els cabells i s'havia posat un antifaç. Tres coses que posteriorment seran repetides fins la sacietat.

De fet les primeres tires diàries situen l'aventura en un context que no prometia cap mena d'èxit. Cent cinquanta-sis comic-strips (més de sis mesos) que no aportaven res més que el que ja haviem vist, per exemple, a DICK TRACY. Els lectors no tenien ni idea de perquè el nom del protagonista és Fantasma, perquè anava vestit d'aquella manera ni perquè deixava una calavera dibuixada a les galtes dels seus adversaris. Però quant el protagonista és greument ferit descobrirem que viu en una cova de la selva de Java amb una tribu de pigmeus caníbals liderada per Bandar.

És a partir d'aquest moment quant la sèrie agafa volada. Sabem del interès que va despertar en el públic l'exotisme dels escenaris de TARZAN o de FLASH GORDON. Ni un ni l'altre, però, reunien les condicions de la doble personalitat -de vegades esquizofrènica- dels superherois.

El nostre protagonista viu doncs en una selva (de vegades la illa de Java, altres el golf de Bengala i finalment la costa africana) amb la missió de mantenir la pau entre la diferents tribus que l'habiten. Naturalment, la superioritat de la raça blanca ha de quedar clara encara que sigui a costa de deixar els indígenes com a babaus. De passada el nostre heroi podrà lluitar amb tots els malfactors que passen a la vora que si ho sont molt poden arribar a ser tant babaus com els habitants de la seva "profunda". Amb especial dedicació per els que molesten la bonica Diana futura mare del proper Fantasma.

El món del còmic
Toni Segarra