LES ROBINSONS DE LA TERRE
Autors: Roger Lecureux (guions) i Alfons Font (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: França, 1979. Revista PIF-GADGET d'Éditorial Vaillant. (Àlbums a Éditions du Taupinambour el 2008)

Sèrie de 22 episodis evista PIF-GADGET d'Éditions du Vaillant una editorial fundada pel partit comunista francès. Com era habitual en aquesta revista dirigida principalment al públic jove les historietes tenien un caràcter educatiu tant pel que fa a coneixements com pel que fa a valors. Per aquesta raó no ens ha d'estranyar que a la historieta surtin, explicats, tota mena d'animals prehistòrics però tampoc que en més d'una ocasió s'afirmi que la llibertat no s'aconsegueix sense lluita i violència. La sèrie va quedar interrompuda i calguè esperar el 2008 per veure-la publicada en àlbums per ÉditionsTaupinambour.

Sembla que Roger Lecureux desprès d'haver deixat la seva obra mestra LES PIONNIERS DE L'ESPERANCE tenia ganes de tornar a escriure guions que situessin l'acció en escenaris semblants. De fet, però, va fer exactament tot l'oposat. En lloc de situar l'acció en un futur llunyà ho va fer en un passat encara més llunyà i en lloc d'anar a planetes distants va portar l'acció al nostre propi planeta.

L'acció comença en el planeta Axa d'una apartada galàxia en el que, curiosament, la seva espècie intel·ligent presenta unes característiques fisiològiques igual a les nostres. Aquest planeta, tot bondat, és envaït pels zorkians que només és distingeixen dels primers per la seva maldat. La invasió fracassa i els milers d'invasors sont confinats a Thula un gran satèl·lit artificial, amb ciutats, boscos, llacs i rius que té forma de platet volador navegable i és comandat per uns centenars de axians. Una nova revolta zorkaiana porta el satèl·lit al planeta que més tard anomenarem Terra i en el qual no hi ha hagut encara la separació dels continents.

Els zorkians es queden a viure dins Thula on els pocs axians supervivents a la revolta son esclavitzats o condemnats a mort. Tres d'ells, però, aconsegueixen fugir. Només posar els peus sobre la terra son atacats per un gegantesc pteranòdon i salvats per Tanou un noi zorkià que s'unirà als fugitius. Tota la bondat i la ciència dels axians no els servirà de rés per a sobreviure i només ho faran gracies a l'ajut d'aquest noi que està preparat per reaccionar davant les circumstàncies més imprevistes. És el missatge que ens vol donar Lecureux?.

Ni que dir té que Alfons Font s'en surt més que bé del repte. Tan haviat ha de dibuixar escenes i aparells futuristes com mostrar-nos el que podria ser una imatge de la Terra tres-cents milions d'anys enrere. L'Alfons ja havia demostrat el seu mestratge en sèries anteriors. En aquesta no fa més que reafirmar-lo.

NORMA Editorial va publicar reduir a dos els quatre àlbums apareguts en francès saltant pàgines d'alguns episodi i fins i tot episodis sencers. Una vegada més una editorial nostra mostra una falta de respecte als autors i als lectors.

El món del còmic
Toni Segarra