SECRET AGENT X-9
Autors: Dashiell Hammett (guions) i Alex Raymond (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Estats Units, 22 de gener de 1934, King Features Syndicate.

Com acostuma a ser habitual en el còmic americà SECRET AGENT X-9 va ser presentat com a tires diàries distribuïdes, en aquest cas, pel King Features Syndicate. I també de manera habitual la sèrie he passat per diverses mans tant de guionistes com de dibuixants. Fins i tot el que va començar essent una sèrie policíaca de gènere criminal va derivar en una d'espionatge.
El creador de la sèrie va ser Dashiell Hammett un dels creadors del concepte de novel·la negra (rés a veure amb la novel·la d'intriga) de sobres conegut gràcies a les adaptacions cinematogràfiques d'algunes de les seves novel·les.
La feina de traduir els guions en imatges va correspondre a Alex Raymond que, en aquell moment, ja era de sobres conegut com l'autor de FLASH GORDON.
SECRET AGENT X-9 va ser un dels millors còmics de temàtica criminal mentre durà la col·laboració entre Hammett i Raymond. Les planxes inspirades en el cinema del gènere tenien una vitalitat, un realisme, una visió crítica i un dinamisme que superaven en molt les pàgines de FLASH GORDON. Malauradament Hammett es va desentendre aviat del projecte i, el setembre de 1935, era substituït per Leslie Charteris poc abans que també Raynond abandonés la tasca. Des d'aquest moment els noms de guionistes i dibuixants es van succeint sense aconseguir que la sèrie s'acosti mínimament a la qualitat que tenia en els seus orígens. Només Mel Graff, l'any 40, va aconseguir donar un tomb que va fer pujar el nivell d'interès a costa però de convertir el policia en espia canviant-li la vida privada i fins i tot el nom: l'agent Dexter es va convertir en Phil Corrigan.El món del còmic
Toni Segarra