SPIROU ET FANTASIO
Autor: Robert Pierre Velter "Rob-Vel" (guions i dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Bèlgica, 1938. Revista Le Journal d'Spirou.

Espirú i Fantàstic (en la versió original en francès Spirou et Fantasio) és una sèrie creada per l'autor Robert Pierre Velter que va dibuixar-la fins a que va ser empresonat a començaments de la segona Guerra Mundial. Joseph Gillain "Jijé" va continuar la sèrie fins que Rob-Vel va recuperar la llibertat. Aquest, però, va vendre el personatge a l'editorial belga Dupuis que va encarregar a Jijé continuar-la. A partir del 1952 l'èxit de la sèrie va permetre la creació de la revista Spirou i va passar a ser escrita i dibuixada per André Franquin.
Al començament Espirú és un grumet del Hotel Moustique. Aquest és el motiu del seu vestit vermell i el seu barret. Més tard
Jijé va afegir el personatge de Fantàstic un jove periodista que es farà inseparable d'Espirú. A partir d'aquell moment tots dos treballen de periodistes però la vestimenta d'Espirú s'havia fet icònica i els successius dibuixants van decidir conservar-la.
Franquin va ser, però, qui va donar a la sèrie el nivell d'obra mestra. Primer va allargar les aventures allargant diferents episodis per a donar una estructura d'àlbum, seguidament va introduir una sèrie de personatges que van revitalitzar la sèrie: el compte de Xampinyac; Zorglub, un científic boix; Zantafio, que vols convertir-se en dictador, i, sobretot, Seccotine, la jove i atractiva periodista que va representat una revolució en el còmic belga d'aquell temps on els personatges femenins eren impensables. Recordem, com a exemple, qua a TINTIN només molt tard va aparèixer la Castafiore. Potser, però, el personatge més important que va introduir va ser el Marsuilami que apareix per primer cop l'any 1952 a l'aventura Espirú i els hereus.
L'any 1969
Franquin va decidir deixar la sèrie per dedicar-se a la seva creació Gaston le Gaffe. Amb ell es va emportar el Marsupilami que havia patentat a nom seu. Una sèrie de dibuixants va continuar els àlbums d'Espirú que encara continuen sortint. El primer d'ells Jean.Claude Fournier va modernitzar els arguments introduint elements polítics del moment.
ESPIRÚ I FANTÀSTIC va ser publicat en català primer per edicions Jaimes Publicacions de l'Abadia de Montserrat que només va treure 10 àlbums. Desprès la col·lecció Junior de l'editorial Grijalbo ha publicat uns quaranta àlbums incloent alguns dels de Jaimes.

El món del còmic
Toni Segarra