STEVE CANYON
Autor: Milton Caniff (guions i dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Estats Units, 19 de Gener de 1947 .
 

Steve Canyon va ser creat l'any 1947 als Estats Units pel Milton Caniff (1907-1988), un dibuixant -en aquest cas, també guionista- que va revolucionar el dibuix del còmic introduint encertadament taques negres fetes amb pinzell que contrastaven meravellosament amb el blanc del paper. Steve Canyon no és pas la primera sèrie dibuixada per Caniff. Aquest ja s'havia fet famós amb Terry y los piratas, començada el 1934, que va causar furor entre els soldats nord-americans durant la segona guerra mundial, no solament per l'exaltació de la manera de ser americana dels seus guions, sinó també per les bellíssimes figures femenines reflectides a les seves pàgines. Aquesta característica va ser la que va motivar els editors a demanar a Caniff dues noves sèries de tires dedicades principalment als soldats, Burma (1942) i Male Calle (1943).
Acabada la guerra, el gener de 1947 Caniff inicia la sèrie del personatge Steve Canyon, un aviador que ha de recomençar la seva vida civil i ho fa com a pilot d'una companyia privada creada aprofitant la compra del material bèl·lic desballestat. Les seves aventures el portaran a tot els racons del planeta, sempre embolicat en aventures fosques de les quals se n'haurà de sortir deixant fora de circulació els mafiosos i salvant, sempre que és possible, la noia guapa, que, indubtablement, quedarà encisada per la gallardia, la generositat, la valentia i l'honestedat de l'heroi. Malauradament, l'any 1950 Steve Canyon es torna a incorporar a l'exèrcit per combatre els rojos a la guerra de Corea. La llibertat de què havia gaudit fins en aquell moment s'acaba i la sèrie decau.
És indiscutible que la sèrie té un tuf de propaganda americana, cosa que no és estranya si es té en compte el context de guerra freda en què va aparèixer. L'entrada dels Estats Units en el conflicte havia decantat la balança en contra de l'Alemanya nazi i evitat la liquidació de les democràcies burgeses europees. No és sorprenent que els nois de mig món somiessin ser americans.
Steve Canyon ha estat editat diverses vegades en castellà. A part de la seva inclusió en revistes com "Mikey" (1935) o "S.O.S." (1951), va ser recopilat en format àlbum per Eseuve (una edició del 1988 per a col·leccionistes i de poc abast públic). La darrera edició ha estat la que ha tret, el maig de l'any 2013, l'editorial Kraken feta a partir de l'arxiu privat de Caniff i restaurant les parts més danyades.

El món del còmic
Toni Segarra