TERRY AND THE PIRATES
Autor: Milton Caniff (guions i dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Estats Units, 22 d'octubre 1934.

TERRY I ELS PIRATES va ser escrita i dibuixada prr Milton Caniff des de l'any 1934 fins el 1946. Posteriorment va ser continuada per George Wunder fins la seva finalització el 25 de febrer de 1973. La sèrie va començar en forma de tires diaries. El 9 de desembre del mateix any, però, varen començar a publicar-se les planxes dominicals amb aventures que rés tenien a veure amb les de les tires diàries.
L'acció transcorre a Xina els anys 30 del segle XX. Terry Lee, el protagonista junt amb el seu amic Pat Ryan i Connie, un guia local, busquen una mina perduda. Per trobar-la hauran de lluitar contra tota mena de malvats entre els que destaca la preciosa Dragon Lady. Quan esclata la segona guerra mundial la sèrie deixa de ser d'aventures per transformar-se en un plamflet propagandístic en favor dels aliats.
TERRY I ELS PIRATES va representar, a nivell gràfic, una autèntica revolució. En molts moments la línia que perfila els personatges desapareix per deixar lloc a unes taques negres fetes amb pinzell. Quasi bé no hi ha grisos i dominen les pàgines en blancs i negres el que dona un estil impactant que després ha estat seguit per molts grans dibuixants. Podem citar com a seguidors seus i només a títol d'exemple el nord-americà Frank Robbins, l'italià Hugo Pratt o el català Jordi Bernet.
Però la importància de Caniff en el còmic no és només pel seu estil gràfic sinó per la seva capacitat narrativa que fa que les tires diàries o les planxes dominicals siguin seguides amb autèntic fervor gràcies al seu domini del muntatge que deixa sempre la darrera vinyeta com un interrogant que necessita resposta.
La sèrie ha tingut diverses edicions al nostre país. Darrerament podem destacar les que van fer Norma Editorial l'any 91, la cronològica de Planeta Agostini l'any 2005 i la de Dolmen l'any 2020.

El món del còmic
Toni Segarra