TOSCA DES BOIS
Autors: Teresa Radice (guions) i Stefano Turconi dibuixos)
Lloc i data d'aparició: França 1/09/2017. Dargaud Jeunesse

Penso que no seria exagerat dir que ens trobem davant una obra de gran qualitat literària. A primera ullada podem quedar sorpresos pel tipus de dibuixos més propers a un conte infantil que a un còmic. A mesura, però, que anem llegint veiem que aquest estil d'expressió gràfica és perfectament adequat a la història que els autors ens narren.

Una història que té lloc a la península italiana, l'any 1342, quan tot just el renaixement acaba de començar. La història que estem llegint està bastida sobre textos de Dante, Petrarca, Boccacio, Sant Francesc d'Asis, Ariosto i uns quans poetes més que -llàstima, quina pena- son força desconeguts per nosaltres.

L'argument és ben senzill i moltes vegades repetit. Dos germans orfes fills de nobles florentins morts per un usurpador malviuen pels entorns de l'imaginari castell Castelguelfo en plena Toscana. Rinalto, el noi d'uns disset anys aspira a ser poeta i recita de memòria textos dels poetes més amunt citats. Tosca, la seva germana, cinc anys més petita i més aires de vailet que de donzella, és qui s'encarrega del sustento a base de petits furts que comet amb l'ajut de la seva agilitat, de la habilitat amb l'arc i les fletxes i del suport del seu falcó. Aquesta parella fa amistat amb Lucilla, la filla del senyor del castell, que amb ells recupera la llibertat que no té quan se sent presonera del comportament que imposa el seu títol.

Gualteri de Brienne que ostentava el poder de manera tirànica a Florència ambicionava apoderar-se de Siena i per aconseguir-ho fa raptar Lucilla. Com és d'esperar a Tosca i Rinalto els falta temps per acudir al rescat mentre el pare de Lucilla acut amb l'exèrcit de Siena a posar cerc a Florència.

El 26 de juliol de 1343 a Florència esclatà una revolta popular va acabar amb la tirania de Gualteri de Brienne que va ser expulsat de la ciutat. Aquest fet històric serveix als autors per trobar un final feliç a la història d'amistat i amor dels dos germans florentins i la jove sienesa.

Mentre que els dibuixos caricaturescos que Turconi fa servir per les persones no els hi resten gens d'expressivitat el dibuix més realista de paisatges, ciutats i edificacions mostren una excel·lent documentació i una bellesa plàstica remarcable.

Cometriem una gran equivocació si veient que Dargaud va publicar aquest sèrie en la seva col·lecció Jeunesse la deixéssim de banda pensant que és una obra per a nens. Probablement aquests no apreciaran tant com un adult els textos que omplen pàgines i pàgines de TOSCA DES BOIS.

El món del còmic
Toni Segarra