VENEZIA
Autors: Lewis Trondheim (guions) i Fabrice Parme (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: França, gener de 2001. Dargaud

VENEZIA és una divertida mini sèrie (només dos àlbums) que té lloc a aquesta ciutat quan la seva poderosa flota mercant es veu amenaçada pel competidor turc. Les possibles negociacions del Dux amb els otomans mereixen ser observades de prop per les potències interessades. Per aquesta raó el reis Francesc primer de França i Carles cinquè d'Espanya envien, cadascú, un espia -dona i home, respectivament- tots dos amb una doble personalitat que s'odien sota la seva aparença normal. L'Escorpí negre i l'Àguila s'admiren, aprecien i estimen en la seva personalitat secreta. Admiració i estima que no impedeix que una i altre s'emportin una punyalada trapera cada cop que convingui.

Les aventures de la suposada cantant Cantabella i el suposat pintor Pintorello estan plenes de dinamisme, gràcia i referències culturals bàsiques. D'altra banda Gimani, un Dux passota, manipulat descaradament pel seu coseller Carpaccio i Tufu, el tètric representant turc obsessionat sexual, completen el conjunt de personatges que es mouen al compàs d'uns excel·lents guions de Trondheim perfectament presentats pels originals dibuixos de Parme.

Quan en el segon episodi els dos protagonistes va darrera la pista del Codex Bellum, un llibre de Leonardo da Vinci que, suposadament, descriu un munt de noves armes militars, un i altre afinaran les seves urpes i el seu agulló. El que no impedirà salvar-se mútuament la vida cada cop que un dels dos estigui en situació de perdre-la.

Costa entendre perquè una sèrie així no ha tingut continuïtat. Ens quedem amb les ganes de saber el què passarà quan un dels dos descobreixi la veritable personalitat del seu admirat adversari.

El món del còmic
Toni Segarra