MAYAM
Autors: Stéphen Desberg (guions) i Daniel Koller (dibuixos)
Lloc i data d'aparició: França, 2003 a Editions Dargaud
 

Sense ser cap obra mestra, MAYAM és una sèrie de ciència-ficció que presenta alguns aspectes interessants que en fan aconsellable la lectura.
El seu protagonista, June Lenny, és un funcionari de l'ambaixada que la Terra té en un llunyà planeta anomenat Tyr Mayam. Lenny només està preocupat per tot allò que li pugui proporcionar un enriquiment que li permeti una ràpida i opulenta jubilació. La casualitat el fa descobrir la possibilitat d'aconseguir-ho traficant amb unes petrificades "llàgrimes" del déu Eïam, el primer d'una innumerable llista de déus els sacerdots dels quals constitueixen l'autèntic poder polític del planeta. Aquest ja és un dels elements que remarcava com a interessants. L'absoluta credulitat de la gent, que està disposada a convertir en déu qualsevol que faci una cosa fora del normal.
June Lenny, però, no ho té gens fàcil. Antal Nya, que ha assassinat la seva xicota i ha adoptat la seva aparença, per una part, i l'ambaixador, per una altra, volen disputar-li la troballa. Això dóna peu a un seguit d'aventures plenes d'acció que tenen lloc en uns decorats suggeridors.
Stéphen Desberg, el guionista de la sèrie, no es mou gaire còmodament en aquest tipus d'aventures. Recordem que Desberg és l'autor del best-seller EL ESCORPIÓN, una sèrie de capa i espasa que té lloc al segle XVIII amb un protagonista depredador de relíquies enfrontat al cardenal Trebaldi. Aquesta sèrie li ha permès definir uns atractius malvats amb una crueltat poc habitual en els còmics. Al seu costat, MAYAM sembla cosa de nens. Afortunadament Desberg s'adona que la cosa no rutlla i en el darrer àlbum d'aquest primer cicle introdueix l'humor, la ironia i el sarcasme com a revulsius.
A MAYAM, moltes de les comunitats religioses que abunden pel planeta creuen fermament que la fi del món té una data concreta molt propera. Cada grup, però, difereix en el dia exacte i quan aquest arriba i no succeeix res el grup és exterminat per falsari. Gesey, un "monjo" d'un d'aquests grups, comença a tenir dubtes pocs dies abans del final i com que casualment ha trobat una arma desconeguda, perduda per June Lenny, no tarda gens a convertir-lo en un nou déu, el "déu dels dèbils". Un déu maldestre, que cerca coses per al seu profit en lloc de cercar-les per al bé dels seus adeptes. I, malgrat tot, l'habilitat del guionista fa que sempre sembli que en realitat aquell darrer era l'objectiu cercat.
Les escenes en què apareixen junts Gesey i June són una magnífica mostra del que ha de ser un duet humorista. I, encara més, quan s'hi ajunten Evesha i Neptri, dues joves sacerdotesses-putes que s'han convertit a la nova religió quan han estat salvades per Gesey, en nom de June Lenny, d'una mort més que segura.
El dibuixant suís Daniel Koller, jove autodidacte i poc conegut, sap sortir-se'n amb efectivitat recreant un paisatge hostil que ens fa pensar en les dificultats que representa viure en un lloc absolutament desconegut.
Els tres àlbums de MAYAM han estat editats en castellà per Norma Editorial. Cal assenyalar que a França ja n'ha sortir un nou volum, el número 4, en el qual comença una nova aventura.

El món del còmic
Toni Segarra