TIM TYLER'S LUCK (JORGE Y FERNANDO)
Autor: Lyman Young (guions i dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Estats Units, 13 d'agost de 1928. New York American Journal

La primera daily strip d'aquesta sèrie va aparèixer el 13 d'agost de l'any 1928 en el New York American Journal distribuida pel King Features Syndicate. En ella es narren les aventures de Tim Tyler i Spud Slavins (Jorge i Fernando respectivament en les versions castellanes), dos nois que més endavant formaran part, a la selva africana, de la governamental Patrulla de l'Ivori creada per a preservar la fauna i la flora d'aquell continent.

Dels dos, Jorge, el més jove, té un caràcter més atrevit i esbojarrat. Quan comença la primera aventura és cridat pel director de l'orfenat, d'una no identificada ciutat nord-americana on viu, per comunicar-li que ha d'abandonar-lo per haver complert ja els catorze anys. Amb cinc dòlars a la butxaca busca allotjament en una pensió barata. La mateixa nit de la seva arribada hi ha un incendi i queda atrapat. Gràcies a l'ajut d'un altre hoste, Fernando, pot salvar la vida. Aquest és el començament d'una amistat profunda que durarà eternament. De Fernando no sabem gran cosa dels seus orígens però sabem que és més gran, que és coratjós i que es mostra sempre més prudent i reservat.

La sèrie és la primera en introduir el realisme en la història del còmic. Fins aquell moment el còmic havia tingut un fons marcadament humorístic on els protagonistes eren dibuixats de manera caricaturesca. Les primeres planxes de TIM TYLER'S dibuixen un escenari urbà totalment realista. Un anys més tard apareixerien TARZAN (1929) i BUCK ROGERS (1929) seguint el mateix model però situant l'acció en escenaris exòtics. Potser per aquesta raó varen aconseguir més popularitat i, sovint i injustament, son citats com els primers còmics realistes.

Si les seves aventures haguessin continuat com la primera, un conflicte amb un grup de gàngsters que volen que Fernando col·labori amb ells i es desfaci de Jorge, no sembla que haguessin tingut massa importància a la història del còmic. Afortunadament el seu autor va traslladar l'any 1934 l'escenari a l'Àfrica on les protagonistes van entrar a formar part d'una patrulla governamental des d'on s'enfrontaran amb tota mena de malfactors: lladres d'ivori que maten elefants, traficants d'esclaus, contrabandistes d'armes, caçadors furtius,... Jorge y Fernando procuren evitar la violència i l'ús de les armes sempre que els és possible.

Igual que va passar amb els altres herois clàssics americans, durant la segona guerra mundial els dos xicots van fer tot el possible per deixar nazis fora de joc.

L'especialista italià Carlo Dell Corte creu que la importància i popularitat d'aquest còmic es deu a que Jorge i Fernando (Cino e Franco en la seva llengua) "han encarnat l'ideal dels nois aventurers al servei de la col·lectivitat. Joves cavallers, amb un ideal generosament altruista i sense punts de referència fora d'ells mateixos, ens ensenyen que el que importa, en la vida, és dominar els fets sigui quina sigui la situació en què es troben".

Lyman Young va seguir fent la sèrie, i les planxes dominical aparegudes l'any 1931, fins la seva mort el 84. El seu fill Bob Young que ja col·laborava amb ell des del 1956 va fer-se càrrec de continua-la. Després ho feren també, esporàdicament, altres coneguts dibuixants. Només per citar-ne alguns: Alex Raymond, Charles Flanders, Nat Edson i Burne Hogarth

El món del còmic
Toni Segarra