MORTADELO Y FILEMÓN
Autor: Francisco Ibánez (guions i dibuixos)
Lloc i data d'aparició: Espanya, 20 de gener de 1958 en el número 1394 de la revista Pulgarcito

L'any 1957 l'editorial Bruguera va patir un important sotrac. Cinc dels seus millors dibuixants, en defensa dels seus drets d'autor, havien marxat per fundar la nova revista Tio Vivo. Podeu llegir els detalls a EL INVIERNO DEL DIBUJANTE. Per cobrir aquestes baixes Bruguera va contractar nous dibuixants, Entre d'ells Francisco Ibáñez, ex-empleat de banca, que ja havia començat a publicar altres revistes principalment en algunes de l'editorial Marco.

Poc després sota la direcció de Rafael González començava la publicació de MORTADELO Y FILEMÓN a la revista Pulgarcito. La sèrie va ser molt ben acollida de manera que va a ser publicada també per altres revistes de la mateixa editorial -totes amb un títol que incloïa la paraula Mortadelo- sempre com a historietes curtes d'una o poques pàgines. Influït pel que passava a França on les revistes estaven deixant pas als àlbums va publicar l'any 1969 El Sulfato Atómico la primera aventura llarga en forma d'àlbum. Sobrecarregat de feina per culpa de l'èxit va abandonar Bruguera el 1985 sense que podés gaudir dels seus drets d'autor cosa que va aprofitar Bruguera per seguir produint historietes dels seus personatges dibuixades per d'altres autors.

El estil està basat en una continuïtat de gags sense que entre un i l'altra el lector tingui el menor descans. A més, però, aquests gags estan exagerats al límit. Després de rebre una patacada que cap ser viu hauria pogut resistir, el protagonista s'aixeca com si rés hagués passat. Cal dir que la comicitat de les seves historietes es basa, precisament, en el nombre de cops que rebran els seus protagonistes. Las historietes son d'una violència extrema que queda dulcificada per l'efecte còmic irresistible que sap posar en cada situació. Acompanyem-hi la dosi important de crítica social que inclouen les seves historietes per poder entendre el perquè MORTADELO Y FILEMÓN ha esdevingut un dels còmics d'humor més importants publicats mai al nostre país.

El món del còmic
Toni Segarra